Friday, August 12, 2016

renungan di hujung minggu... bersyukurlah... itulah kita


1- Kita yang lahir di tahun 50-60-70-80 an, adalah generasi yang layak disebut generasi paling beruntung. Kerana kitalah generasi yang mengalami loncatan revolusi teknologi di abad ini, dengan keadaan usia prima.

2- Kitalah generasi terakhir yang pernah menikmati riuhnya suara mesin taip.
Sekaligus saat ini jari kita masih lincah menari di atas keyboard pula.

3- Kitalah generasi terakhir yang merakam lagu dari radio dengan tape recorder.
Sekaligus kita juga menikmati mudahnya memuat-turun lagu dari gadget.

4- Kitalah generasi semasa kanak-kanak bertubuh lebih sihat dari anak masa kini kerana mandi sungai, panjat pokok, melastik burung, gasing, guli, getah gerip, adalah permainan yang tiap hari akrab dengan kita. Sekaligus saat ini mata dan jari kita tetap lincah memainkan pelbagai game di gadget .

5- Kitalah generasi terakhir di masa remaja yang pernah mempunyai geng yang tanpa janji, tanpa telefon/sms tapi selalu boleh berkumpul bersama menikmati malam minggu sepuasnya...
Kalau dulu kita harus bertemu untuk bergelak tawa bersama. Kini kitapun boleh berkongsi cerita melalui Facebook/WhatsApp .

6- Kitalah generasi terakhir yang pernah menikmati lancarnya jalan raya tanpa jammed di mana-mana.
Juga naik motor menikmati segarnya tiupan angin di jalan tanpa helmet di kepala.

7- Kitalah generasi terakhir yang pernah menikmati jalan kaki berkilo meter atau berbasikal tanpa perlu berfikir ada penculik yang membayangi kita.

8- Kitalah generasi terakhir yang pernah merasakan nikmatnya menonton tv hitam putih dengan senang hati tanpa diganggu remote untuk pindah saluran sana sini.

9- Kitalah generasi terakhir yang pernah begitu mengharapkan datangnya posmen menyampaikan surat dari sahabat dan kekasih hati.

Kitalah generasi itu?
Kongsikan ini kepada yang lain…
Biar yang belum tahu menjadi tahu
Biar yang pernah tahu tetap ingat nostalgia itu
Dan menikmati lagi indahnya masa lalu yang tidak semua generasi dapat menikmatinya

(sumber: fb Datuk Wira Dr Maznah Hamid)

Monday, August 8, 2016

the real owners


"The real owners are the big wealthy business interests that control things and make all the important decisions. Forget the politicians..."  George Carlin

Wednesday, August 3, 2016

load reload



album ke6 dan ke7. Load rilis 1996 dan Reload 1997. selepas 5 tahun album black, album kali ni Metallica betul-betul buang tebiat...lari terus dari tradisi, ini bukan thrash metal ok...ini doomier hard rock. baru keluar dulu memang terkejut, depa siap potong rambut, logo baru..tengok inlay ni, memang kena sangat dengan album ni...ini dah lain. mula-mula dengar dulu rasa pelik, jelik dan tertipu...oleh sebab dah terbeli kasetnya main je la tanpa fokus sangat...tapi bila layan lama-lama makin sedap pulak. banyak solo sedap lah! baru-baru ni aku try layan lagi, makin syok rasanya...ini baru true...hahaha

Wednesday, July 27, 2016

Ramli Sarip 'Alive' 1998 kaset, video



mungkin inilah album terbaik Ramli Sarip... album blues rock & roll yang dirakam secara live pada Sabtu 14 Nov 1998 di Studio Synchrosound Petaling Jaya yang disaksikan lebih kurang 50 orang penonton.

versi album sudah dipotong tapi tetap terbaik. jom layan video..best!